September 29, 2009

Jiran Gua Umah Depan Beli Kereta Baru

"Senang je. Ko pegi ushar nak dato' yang ko bekenan, ko langgar sket kete dia. Kalu ko langgar banyak, banyak laa kena bayar. Padan muka ko laa tu. Ambik nombor telepun. Tolong repair apa sume.... bla bla bla.. lama2 dapat la. Ada member aku. Skang dah jadi menantu dato'. Kes langgar kete laa. KJ pun buat macam tu gak la dulu~" - jiran gua umah depan yang baru angkat Persona SE kaler kelabu-apa-nama-ntah sempena raya.













"Jangan lupa wat masuk blog tau!!" gua dengar dia jerit selepas majlis cakap2 kereta bersurai.

September 28, 2009

Es-Em-Es Raya Tiga Line

*sila on background musik Mazidul 360



Lu orang pernah dapat?
Gua tak.
Ni gua mintak ngan kazen gua time raya aritu..



A'kum.. (15)kanan-(15)kiri-(30)pakaian ku - kudakap erat ke dadaku :- Alif Ba Ta pecahan-Di dalam Lam Jalalah ada kebenaran-(36)jadikanlah (1)pengertian (3)warna kebenaran - Jika ingkar (77)titian, dikecil menjadi(7) kalau dilanggar mautlah badan- (1)pertalian tak boleh diputuskan. Silaturrahim tali persaudaraan.(114)kalam menghadiahkan SLAMAT HARI RAYA AIDILFITRI





Lu orang paham??
Gua paham.
Yang last skali tu. Yang lain tak.

Dah~

Gua dah ejas langsir jadi putih..

Ada nak kompelin lagi..??

September 27, 2009

Kenapa?/Apesal?/Mengapa?/Bakpe??

Lepas tukar langsir baru ni gua rasa makin malas pula nak hapdet.
hahahaha...!!

Tengok lah kut esok2 baru naik nafsu.
Skang gua tengah bergelut ngan kerja.deng~

September 25, 2009

Tinggal Jejak

Sempena ulangtahun pertama. Gua main agak2 je.
1st entry gua buat time raya tahun lepas. hahaha...!

Hensem ke tak belakang kire. Gua dah sebulan buat draf nak tukar templet ni.
Last2 sume gajet kena sapu. Bloglist pun.
Sape2 yang rasa gua bulih jadi hadkore fan dia bulih tinggal jejak kat kontradiksi.
Yang dah cari pasal ngan gua tu pandai2 gua cari. Takyah nyorok2...

September 24, 2009

Ralat

Entry di bawah adik gua yang buat.
Cilakak~ taip sebaris pun bulih salah!

Gua paksa dia belajar buat blog. Asik duk kutuk gua belakang2 je mana bulih tahan.



*sorie laa.. gua tak reti nak jawab komen ikut henpon. post je bulih. hahahahaa..!!

**line selkom sangat hampeh hari ni. No Network Access? wat de (mencarut)!!

Raye ke5..


Otw blik kg..sedey nye!huhu..

Malam Raya Nombor Pat


Malam last. Esok pagi gua sama abang ipar n anak buah dah gerak balik kolumpo. Jadi abah gua wat menu spesel untuk diner. Rugi la beloger2 yang mari tadi. Datang awal sangat.hahaha!
Lepas makan gua pasang bunga api klcc untuk penutup mood raya. Malang la sape jadi jiran gua.

September 23, 2009

Raya Hari 4


Gua blom ke mana2. Banyak juga undangan makan2. Gua tengah susun jadual mana satu nak pergi dulu, pergi kendian dan tak nak pergi langsung.

Oh. Itu gambor anak buah gua nombor dua. Thaqifah. Champion untuk raya tahun ni menewaskan anak buah gua nombor satu yang laki tu. Tengok botol susu dah tau macamana. Jangan terpedaya dengan rupa paras. Pompuan.
Takyah nak chop2 wat menantu. Gua rijek awal2.hahaha..

September 22, 2009

Baru Gua Tau Kenapa Selama Ni Umah Gua Tak Buat Open House


Penat tahap champion. Gua jadi tuan rumah merangkap jaga parking tengah hujan dalam becak dan juga jaksa pendamai perang antara anak buah. Gila2 true punya kelahi kalu dibiar. Terima kasih kawan2 yang mari yang gua rasa tak tau pun yang gua ada belog (paham x ni?).
Tu bundle duit raya gua yang ke-dua. Tinggal 3suku lagi. Cukup2 duit minyak ngan tol untuk gua balik KL lusa. Jangan ngengada nak mintak. Gua semelih buat petrol!

Raya Hari ke-3


Jemputan ke majlis MASKAWAN (makan sikit2 utk kawan2) di rumah gua pada Selasa-raya ke3. Suka ati nak mari kuwape tapi kalu makanan tak masak lagi jgn kompelin. Gua dah stendby lima tukang masak tu. Dah pukul 1:30am pun meriah lagi dapur umah gua. Pasni kalu ada lagi nak kondem2 gua kata tak ajak gua nak kasi letup mercun dalam sluar.

September 20, 2009

Petang2 Raya Biasanya Lu Orang Buat Apa?


Ni anak buah gua yang sulung. Alhamdulillah... Ada juga perintis gua rupanya.

Agak2 Ada Tak Orang Baca Blog Pagi2 Raya


Ntah. Gua lagi in layan nasik minyak. Jangan wat2 pelik. Nasik minyak memang juadah raya kat Teganu. Time kawen orang makan nasik lauk sayur nangka.

SELAMAT HARI RAIYE!
Maafkan gua kalu ada silap. Baik lu orang maafkan. Time2 macam ni je bulih tengok gua mintak maaf. Sape la reka hari raye kena ada term macamni. Kalu tak jangan harap.hahaha..!

Apa Lu Orang Buat Malam Raya?


Skang jam 2:29am. Gua meng'ini'...










Cilakak!
Macamana gua bulih lupa nak antar Cik Sona gi dobi tadi.

September 19, 2009

Laporan Berbuka Puasa 30 Ramadhan


Macam biasa lepas makan baru gua ingat nak ambik gambo. Sempat juga gua merasa bubur lambuk abah selepas dua tahun. Gua tak nak citer pasal tahun lepas. Pilu. Tapi ini bubur memang terbaik dulu kini selamanya. Maaf mee goreng sama koetiaw. Stended lu tak cukup nak lawan.

Seterusnya...
Gua nak gi ngajor budak2 main mercun pulak ni. Mana2 yang blom smayang gua kasi bom dalam sluar.

September 17, 2009

Cerita Gua Balik Raya Tahun Ni

.
Sekarang pukul 5:49am...





































Macamana gua nak cerita? Pukul 10 karang gua baru nak gerak.
Dah.. gua nak peking2..
Nak kad raya?? Gile. Mana ada pejabat pos bukak hari raya weyh!
Nah.. gua bagi pantun tiga kerat ni je...

Yayaayy,
Raya,
Yaayaaayy..!

Selamat Beraidilfitri.

September 15, 2009

Entry Takde Kaitan Dengan Senario Semasa


Ni kucing famili gua kat kampung. Nama dia gua tak ingat sebab adik gua selalu tukar2 nama dia. Comel. Gagah. Aktif. Agresif. Tak berak merata2. Selalu nak manja2. Pagi2 kejut gua bangun subuh. Bila lapar makan nasik dan suka gua punya ketiak. Kadang2 bulih terlanjur sampai scene menjilat.
Best kan kucing ni?

September 14, 2009

Sahur Paling __________ Sepanjang Gua Hidup (sila isi tempat kosong dengan kata2 negatif yang sesuai)

Sampai rumah pukul tiga pagi dari jauh.
Tak tidur takut tak bangun sahur.
Pukul pat pagi ajak member sahur tapi tak nak.
Keluar sorang2 naik moto cari rezeki tuhan tapi takde kedai buka.
Henfon tak bawak.
Moto semput2 nak habis minyak.
Pegi stesen minyak Lembah Keramat. Dua2 tutup.
Moto habis minyak.
Tolak motor satu kilometer ke satu lagi stesen minyak sebelah hiway.
Tutup jugak, tengah renovate.
Tinggal moto sebelah stesen minyak dngan tawakkal.
Menapak lagi dua kilometer balik rumah.
Polis peronda ushar2 lain macam.
Kena kejar anjing.
Sampai rumah air masak tinggal seteguk.
Masak telur separuh masak jadi telur rebus.










Amacam?? Tak cukup _________ lagi??

September 11, 2009

Bertemu Artis Hong Kong Kat Bazar Ramadhan

video

Lawak gile babi scene ni sampai asma gua bulih datang balik kalu layan.
Mana tahu gua terjumpa Si Kepala Besi tu kat Bazaar Ramadhan Simpang Wangsa Melawati time beli spageti. Ada kontek artis antarabangsa rupanya pakcik spageti tu.











Dah banyak rambut dia.
Pakai sabun Eumora gua syak.






*hari jumaat pun lu mengata orang ke oyett?? bawak2 laa tobat wey...!

September 10, 2009

Jangan Tenung Fesbuk Gua Sebelum Tido. Gua Dah Pasang Ilmu Tuju2 Kat Situ.

.

"Seh, smlm aku mimpi kau kawen...

Sumpah.
Aku macam knal si pengantin perempuan dalam mimpi tu."



Es-em-es gua terima malam tadi time mengudap kuih Anora.
Dari budak2 sini jugak. Beloger.


Gua masih berkira2... nak kasi ong-bak ke kapoera kalu ada rezeki jumpa budak ni esok2.






Sape ada tanya gua pasal kuih Anora malam tadi??
Ni dianya. Selamat berkenalan.

September 9, 2009

Kadang2 Bulih Bawa Ke Sesat Juga Kalu Layan Budak2 Umah Gua Ni

.


Cinta Sempurna.
Drama bersiri Melayu di Estro Oasis. Sedap2 dilayan waktu lepak2 lepas balik terawih (bagi ahli yang pergi terawih). Bulan2 puasa ni kasi bertenang sikit jiwa. Main cerita ustaz2. Lagu dia pun, bak kata Daus, sedap2 'sing-a-song' juga. Yuna woo!

Satu scene makwe seksi tengah borak2 dengan orang gaji dia...

Chez : Woh.. sape awek ni?? Hot sial~

Singu : Mak Jah... (merujuk kepada orang gaji).

Chez : Oooo.. ni yang hadis2 tu..

Singu : Hadis mende?

Chez : Alaa... slalu kat tiwi tiga tu. Riwayat Ibnu Makjah~









Chez hanya pakar dalam bidang rambut. Bukan Hadis. Dah katogeri pro.
Sape2 nak buat rambut berstail untuk raya jemput2 la mengontek beliau.
Untung2 bulih belanja gua menyendol skali.
Lokasi, Prosper dah mark kat Gugel Map - Villa Wangsa Melawati.

September 8, 2009

Seloka Hari Raya

.



Satu tengahari hari raya ke-lima zaman sekolah2, tinggal gua dan 2 adik wanita je kat rumah. Mak, abah dan adik2 lain pegi balik bandar beraya - tok ti** gua duk bandar. Brader ngan kakak gua dah tak raya dah. Balik Kolumpo.

Lepas habis cerita silap mata kat tiwi, gua turun merayau2 depan rumah. Bosan. Adik2 wanita gua tengah main cop2 artis dalam bilik. Macam cilake dia punya game. Sape cop dulu dia punya. Pernah sampai level tarik rambut sebab berebut Hafiz Hashim. Gile nak join. Tak kena langsung dengan jiwa rebel gua!

Gua pergi kat reban. Ada sekor bapak ayam jiran (baca : makcik) tengah konker baki kelapa parut yang abah gua hidang pagi tadi. Gua punya kaum ayam duk perati je. Tak berani lawan. Gua buka langkah Roberto Baggio...

Poww!!!

Gua sepak kepala dia satu kali. Lari sikit. Tak sampai semenit dia datang balik. Bodoh betul. Tak tau langsung gua tengah marah. Tak puas ati, gua pergi kat pondok dapur kayu port abah masak sate. Gua ambik satu kayu api besar lengan Ibrahim Ali nak kasi pengajaran kat bapak ayam pencuri.


Adoii!!

Lima nam ekor semut merah tengah gigit tangan gua bersungguh2. Cilakak...

Poww!!

Gua libas dengan kayu api tadi.

Adoii!!

Gua mengaduh lagi sekali. Naik bengkak juga lengan. Mayat semut bergelimpangan.

Cilakak. Tak bleh jadi. Misti kena balas dendam. Dah lama gua nak merusuh sama kaum semut kat umah gua. Kadang2 gua punya scene mengudap pun bulih lari kena gigit semut kat punggung. Ingat rumah tu abah dia punya ke? Abah gua punya laa..!

Gua masuk bilik cari senjata. Terbaik! Belen mercun bola masih suku peket. Bile lagi nak kasi abis. Nak tunggu tahun depan punya raya tak relevan pula. Lima bijik gua masuk dalam poket. "Engkau orang kecil, aku orang besar, ku ibarat gajah. kau hanya semut merah~" gua menyanyi riang ke luar rumah.

Dari pondok dapur kayu, gua follow lebuhraya semut menghala ke kem semut merah. Jumpa! Betul2 kat dinding dapur umah menghala ke jalan. Gua gali sikit pakai garpu. Sumbu tiga ketul mercun tadi gua kasi jalin jadi satu dan tanam betul2 tengah pusat pemerintahan persekutuan semut2 merah. Lagi dua ketul gua hajat nak kasi saguhati kat ayam bodoh tadi. "Silap orang laa lu cari pasal weyh!" gua kasi sound sikit.
















BOOOMMMMMM!!!!

Gua sengih sampai sekben tengok gua punya tektik perang gerila berjaya.
Adik2 wanita gua laju2 turun tengok. Sekor2 muka pucat. Takut. Macam pompuan! Kota semut hancur sama sekali. Tinggal lubang berdiameter satu pembaris pendek. Asap berkepul. Dinding simen dapur sikit retak. Air melimpah2.
Ehh... air?? Apesal ada air???




Petang tu lembik gua kena tabuh ngan abah.
Mana laa gua tau bawah tu ada saluran paip air kerajaan.

September 7, 2009

Salah Ke Gua Pasang Lagu Raya?

.


Dalam kete gua ondeway ke gelanggang ritual bulu angsa bersama Prosper dan Singular.

Lagu raya klasik Ahmad Jais rancak berkumandang dari CD yang gua baru burn. Gile tebiat gua nak beli CD ori. Baik gua simpan duit wat bayar zakat.


Dalam dingin subuh hatiku terusik
Kenang nasib diri di rantauan
Bergema takbir raya menitis air mata
Terbayang suasana permai desa

Rindu hati ini inginku kembali
Pada anak isteri dan saudara...






"Hahahahahahaa.. anak isteri.. ayah bonda dah le. Teruk dah ko ni Seh."





Nak je gua smesh batang tengkuk sekor2~



..........................................................................


tambahan..

Ada yang tak pecaya lagu
Dari Jauh Ku Pohon Maaf ni lagu asal Ahmad Jais.
Nah... mari dengar. Klik sana.

September 4, 2009

Rumah Gua Sudah. Lu Orang Bila Lagi?

.



Bentangkan...



Dekorasikan di feature wall (bak kata Erik Botak)



Tampalkan. Pakai selotep pun jadi. Asal melekat.



Berkira2 berapa bundle lagi kena borong untuk memenuhi ruang rumah.



Berbangga dengan hasil kerja sendiri. Lepas ni beli panjut pulak.


















Dalam kemeriahan, masih ada insan di atas sedang bertilawah interaktif.



September 3, 2009

Membazir Je Gua Sembur Minyak Wangi Tiga Kali Hari Ni

.


6:56am gua sampai bangunan opis. Laju2 gua jalan mau kejar pukul tujuh. Sampai lif, ada makcik kliner tengah tunggu lif utiliti nak angkut barang2 cuci.


"Mari sini budak kecik. Naik lif ni pun bulih juga..." gua rasa macam Orked dalam Gubra bila kena panggil macam tu. Memang biasa makcik kliner ni.

Kejar ke thumb print punye pasal, gua follow.

Sepanjang dalam lif, gua terpaksa tahan napas. Macam jumpa antu cina yang lompat2 tu. Dah lah banyak kali berenti. Seksa woh! Gile babi busuk dia punya persekitaran. Lu orang nak tau macamana? Try laa cium saki baki makanan celah gigi time baru bangun tido. Macam tu lah.

Gua yang dari rumah tadi macam Aaron Aziz tiba2 rasa macam Thomas Narayanan.

September 2, 2009

Bersahur Di Kubor

Makwe Ambik Order : Minum apa?

Cupin : Bagi saya.... kedai ni menarik lah.

Singular : Air la dol..!

Cupin : Oo.. bagi saya neskepe ais.

M.A.O : Makan...?

Singular : Nasik putih lima, satu tomyam Pok Tek...

Cupin : Apa tu...?

Singular : Tomyam tetek babi.

Cupin : Aaa..??!!

Singular : Pork bahagian tetek.




Macam setan kan budak2 ni main2 ngan rezeki...



Pok Tek paling true boleh didapati di kubor, Gombak.
Ekceli fudkort. Dekat2 tu ada kubur.
Takut?? Ciss.. Macam budak2...!