August 15, 2012

Ramadhan 1433H

1. Memang sangat lain dari sebelum2 ni. Lain sangat. Berbuka berdua. Bersahur berdua. Alhamdulillah.

2. Sahur gua tak pernah miss. Rekod nih. baik kat umah mahupun kat opis. Bila kat umah, pukul lima ada isteri gerak dengan penuh lemah lembut. Walaupun gua tahu beliau memang tengah lemah dengan keadaan perut macamtu. Susah payah bangun utk siapkan makan. Bila kat opis, ada saja bekal ditapaukan. Pukul 5 pagi, telepun gua sampai bangun untuk sahur - kalo gua tertido la.

3. Sekali aritu, beliau berbuka di hotel atas seponser opis dan time tu jugak kebetulan gua kerja sif petang. Makannay tak berapa selera katanya - sebab beliau sedap2 makan mewah2, suami duk opis makan nasik bungkus saja. Sedih amat dengarnya.

4. Ralat sikit, tem petang2 nak berbuka je ada laa naik pening sikit. Bila tanya nak bebuka apa, masing2 tak tahu. Biasa~

5. Sanggup beliau buatkan tepung teri mandi feberet gua walaupun skill buat kuih beliau ada sikit2 saja. Walaupun tak macam arwah mak gua punya, tapi effort yang dibubuh dalam tu buat benda tu rasa lengkap - kasih sayang nama dia.

6. Terawih banyak lompong2 ini tahun. Satu kekangan kerja. Alasan lain tak diketahui.kihkihkih~

7. Belanja untuk perayaan sangat limited. Sebab nak menyambut Paiseh Jr diberi priority 100%. Tak ada kompromi. Alhamdulillah.... siap sedia dah semuanya.

8. Tahun ni jugak tahun ke-2 besday gua dalam bulan puasa. Dan selebrasinya biasa2 saja. Makan sedap itu mesti walaupun lepas waktu berbuka. Paling terharu, gua dapat adiah yang dah setahun tertangguh. Walaupun terdelay seminggu pemberiannya. Subhanallah.. Tuhan saja tahu gua punya happiness macamana. Terima kasih Syamira Shaedi.

9. Belum sempat bawak balik menantu berpuasa di kampung sebab kemampuan yang terhad. Cuti + tak larat nak travel jejauh. Tak apa lah. Asalakan mereka sihat. Insyaallah tahun depan kite balik bertiga ye =).

10. Fell raya hanya 50-50. Eh. 20-70 saja mungkin. Yang 70 tu honestly kabor, gua lagi teruja nak tunggu kedatangan Paiseh Jr.huhuhu~


Hey kamu.. cepatlah sikit.
Kami tak sabar nak jumpa ni~






July 26, 2012

Tangga 10 Ngetop RUDE Malaysian Habit(at)


Gua pecaye sape2 pun megalami kesukaran na baca. Dahi mesti berkerut. Mata kena tenung dalam2 baru jumpa satu pekataan.
Sini gua  terjemah satu satu.

1. Memandu cara kurang hajor; tukar lane suka hati, cucuk ekor dan suka tekan hon.

2. Suka mencabar papan tanda 'Dilarang...'.

3. Curi parking.

4. Tak kasi seat kat wanita mengandung dan orang kurang upaya. (dlm LRT/bas).

5. Tak menyempat2 kasi penumpang kluar dulu, dah berebut2 nak masuk(LRT/bas).

6. Cakap telepun kuat2.

7. Tak tahan pintu padahal dah tengok orang lain nak lalu.

8. Susah sangat nak sebut Terima Kasih.

9. Vandalisme.

10. Lambat.


Bukan gua yang kabor ni.
Research. Sape research tu tak tahu lah pula.
Tapi memang make sense.



Dalam banyak2 ni yang paling terkesan kat gua sekeluarge skang adalah nombor pat tu. Bulih kata tiap2 minggu makwe embeng mengeluh tak dapat duduk / takde orang bagi duduk. Lagi sakit hati tu, akebanyakannya dah bnampak perut beliau dah saiz tempayan macamtu., terus belakon buat2 tido.
Laki ke, pompuan ke, sama je.
Shame on you lah woi!!!

July 5, 2012

Cerita Dari BeBe vol.2

Habis pasal bola. 
Baguh kan gua. Takde pun entry pasal EURO. pui~
Jumpa di Rio lagi dua tahun dengan Jerman mengkongker semuanya. SEMUA~

Okego Bebe!

Ini budak yg mak gua asuh kat kampung. Ada 3 beradik. Yang ni dengan kakak dia paling rapat dgn gua.
Entah tanpa semena-mena, baru ferstday makwe embeng duk umah (lepas majlis kawin belah Trg), 
boleh pulak rapat macam dah lama kenal. Lepastu tiap2 kali balik kampung, asik nak dengan Kak Gha pulak. Dengan gua pulak buat2 tak kenal.haih~


Gua rase takde lagi kut kat intenet gambor majlis kawin gua kat Teganu itu hari.
Mini2 saja. Sape je nak mari dak? Memang gitu je pelamin nye.
Mari krem juga kaki makwe embeng duh besimpuh mcmtu smpai puko nam.kihkihkih~

Nak sangat ikan paus celup tepung sama ABC kan. Ambik~
Orang tak penah jalan2 Teganu katekan ye. Sekali pekena sifud lima nam
pinggan, esoknye terus sakit2 muntah2. Lepas tu terus elejik sama
celup2 tepung. Tak true langsung.hahaha~


Terengganu lawan Negeri Semilan final Piala Mesia.
Hedband tu pak mertua gua ambik kat setadium. Beliau gi jaga.
Gua duk tengok kat rumah saja menjalankan kempen Boikot FAM Bangsat.

Yeah. Dua sekaligus oke. Sorang anak buah gua, sorang lagi anak buah gua juga.
Sorang bulat. Sorang lagi pun bulat juga.
Sorang tembam gile, sorang lagi pun tembam gile juga.
Berkat pegang dua orang ni barangkali terus melekat wa akap lu.hohoho~

June 27, 2012

Cerita Dari BeBe vol.1

Sebab dah takde cerita sangat nak buat entry walaupun hati macam nak cirit kapur, gua akan mengongsi khazanah karya agung dalam ensep biase2 canggih gua nih. Bukan.. bukan.. gua bukan pesen budak2 hispter nak muncung2 depan kamere. Kebanyakannya memang untuk entry blog. Pui... punya lah tangguh.. Memang  kronik penyakit nangguh2~

Oke go! (kata sifu gua~)

Ya. Gua punya BeBe ni hadiah kahwin2 itu hari. Ni gambor malam hari nikahnya.
Tak banyak gambor2 gua yg macamni wujud sbenarnya. Sila rasa bertuah~


Ni juadah pertama gua masakkan utk keluarga lepas kawen. Bukan.. bukan..
Bukan gua malas. Bini baru gua tu nak dari zaman ngorat2 nak kenal sangat megi perpaduan.. 
Ni lah dia nya~


Ni pun baru2 kawen juga. Gi jenguk abah gua kat Subang, umah adik gua. 
Memang nampak muda beliau ni bila sesekali pekena motobike~

Seminngu lepas kenduri, merua gua buat ibadah makan2 panggang2 bakar2.
Rai pasukan rewang itu hari katanya. Moto byk2 tu barang kes. Sungguh jahat kes itu~

Sesi beli perabot murah2. Dah banyak perabih utk kawen, tepakse lah kan.
Cara paling efisen utk ingat satu2 benda tu adalah tangkap gambor dia.
Macam ni lah~


sambung...

June 15, 2012

Antara Power DanTahi

Salam EURO.

Ini power.




Ini tahi.



Rilek kejap pasal EURO.
Sebenarnya gua nak cakap pasal muzik budak2 baru ni.


Ini power.



Ini tahi.



Ini comel.kihkihkih~

May 23, 2012

Lima Hari Lima Sukan

1. Piala FA : Biasa2 saja. Tak rugi langsung kalau tak tengok. Tahun lepas punya final jugak yang paling pehhh! Apa2 pun tahniah Kelantan dan Sime Darby. Nasib baik yang johan tak payah kena angkat tiang piling 17 kilo.

2. Piala Juara Kelab Eropah : Gua tak tengok. Capek. Dari Napoli kalah aritu lagi gua dah kabor. Ni sume konspirasi nak kasi power tim Inggelen EURO nanti. Pui!

3. Nazmi Faiz Mansor : Gua punye fahaman pesimis sangat ketara bab2 sukan bolo mesia nih. Mula2 gua agak budak ni takat seleksyen saja. Tuptup bulih sain kontrek pula. Tahniah lah. Lantas gua punya pahaman mengesyak, nanti takat main kat bench saja. Tak pun tim reserve. Prove me wrong boy!

4. Dato' Chong Wei : Serius sakit. Gua dah dua kali kena art of seliuh gitu gaya. Haa.. baru la terhiling2 sekor2 puak pengurusan bulutangkis nasional. Olimpik.. olimpik.. pui! Back up mana?? Back up...? Jangan kata nak suruh Rashid Sidek pula yang ganti~

5. Debat : Sukan cakap2 antara 'Bekas presiden pelajar sedunia ketika di UK, akauntan dan  Pengurus Besar Jabatan Penasihat Ekonomi Selangor' lawan 'penerbit Buku Jingga cum Peguam Tajuddin Ramli' ni memang hot gile malam tadi. Segala serangan dipatahkan dengan sempurna oleh 'bekas presiden pelajar sedunia' sambil si 'penerbit Buku Jingga' dengan lincahnya mengelak persoalan duit Petronas dan bapa mertua. Dengan tuan rumahnya mengalu2kan kesinambungan yang lebih padu, makanya molek benarlah diproceed untuk ke tingkat yang paling atas2. Harap2 penghulu jihad wasatiah turun ke gelanggang sukan cakap2 sekali sekala. Eh. Sekali ni pun takpe lah~

May 16, 2012

Sembang Orang Kaya











Kita ada??



*9gag

May 7, 2012

May 4, 2012

Ilmu

Encek Igo gua dah 3 4 bulan tekena penyakit semput.
Start je tak mau jalan. Bukak choke sikit baru idup.
Tu pun kalo lepas minyak balik dia mati semula.
Dah gi serbis ukar minyak dengan plug pun masih sama.

Semalam petang gua nekad pegi antor bengkel.
Pemilihan bengkel yang ideal adalah sangat mustahak untuk mengelakkan trajedi kencing mengencing. Gua bajet2 paling banyak kena pun dalam seratus lebih2 saja. Imajin kena bukak enjin, cuci kaburetar, tukar wayar, tukar minyak gasket bagai...
Pusing2 rural area perumahan gua nih, gua stop kat satu kedai.
Pomen ada dua. Sorang tengah makan pakai chopstik, sorang brader rambut perang kulit sawo matang angkat2 kening kat gua.

"Apa problem?"

"Moto semput bang. Tarik choke baru idup. Kalo naik berat sikit terus mati." gua kasi laporan ringkas.

Tanpa banyak tanya, dia capai playar, bukak casing, sup sap sup sap tak sampai lima menit....

"Dah.."

"Dah ke ni bang?"

"Percaya laa cakap pomen..." gua tak tahu dia begurau ke betul2 kecik ati.

Gua terai start. Eksilen,
Gua terai enjut2. Eksilen.
Gua terai press kuat2. Eksilen.

"Peh.. Power betul. Apa rosak bang? Abang buat apa??"

"Mana bulih bagitau. Ilmu. Ni kalo aku nak caj ko tukar wiring ni senang2 je aku dapat seratus lebih tahu?"

"Hehe.. Ni brape bang?"

"Tiga ringgit."

Cis, rugi gua tiga ringgit.




Ilmu.
Priceless.

May 3, 2012

Fulltime

Menjebak diri dalam dunia kameramera ni menarik amat.
Macam2 hal bulih jumpa.
Macam2 orang bulih ketemu.
Macam2 tebiat bulih tengok.

Satu hari minggu, gua jadi subtitute untuk video kawin kat Semban.
Sembang sikit2 dengan brader potografer rasmi.
Bila gua tanya beliau, fulltime ke part time jadi photog, jawapan dia sangat la epiknye...

"Aku buat part time je. Suka. Nak jugak buat fulltime tapi mak aku marah. Aku cakap rugi la beli kamera mahal2 tak pakai. Mak aku jawab balik... Lagi rugi kau buat loan belajar banyak2 tapi tak pakai..."







Possible~




April 2, 2012

Meme vs Cikgu Shida











**finally.. gua dah jumpa tempat asal usul menatang meme/troll nih

March 28, 2012

Iklan (Pesanan Khidmat Masyarakat)

Satu hari dalam kereta sambil pasang redio...

"...budaya Malaysia.. pung pang pung pang.. ke mana kita pergi.. pung pang pung pang.. duta kecil Malaysia di luar negara.. pung pang pung pang.. dengan bangganya kita boleh meceritakan budaya masyarakat.. pung pang pung pang.. mencerminkan tingginya budaya dan bangsa kita.. ikhas dari saya.. Mizz Nina... di..."

Hah..???
Mizz Nina..??

Mizz Nina?? Budaya..??

Tingginya budaya?? Bangsa kita..??




FTW~



March 19, 2012

Iklan


Salam lima kosong~


Enfagrow. Sumpah gua penah skali je jadi buat
mende ni tem form 3 dulu. Tu pun bunyi dia berterabur.
Tak tahulah sebab gua tak telan susu ni dulu tem kecik2.

Holiks Fiber Up. Kopi? Takpe..
Ada unsur2 menghina pakcik2 warga kedai kopi.
Wadehel yang kerek sangat nih??

Pelan2. Cuci betul2. Nanti kuman tak mati..
Tak mati my foot..!! Gua idup je smpai skang x pakai sabun cuci tangan pon..
Tak habis2 nak menipu.. pui.!!

Masa makan ada drama. Tak nak. Hot dog.
Walaupun dua2 comel, tapi tetap kena.~
"Dah taknak bagi budak makan hotdog,
jangan laa masak hot dog tu" makwe embeng.

Iklan sempu Clear. Wujud ke mende2 alah gini??
Dengan "2012 dunia berakhir??"nya.. Mohon perbadanan akidah bertindak.

Colgate. Pesen tahan orang tak tentu hala.
Menatang scanner gigi ni sumpah annoyed. Tahyul betul~
Sekali lagi, wujud ke menatang scan2 gigi tuh??



Sekian dulu.
Lain kali kalu ada tak puas ati, gua kompelin lagi.




Oh ya. Drp layan iklan mentipu kasi orang kompius, lagi baik buat iklan mentipu kasi orang gelak dak..? Macamni...


March 16, 2012

Bolo Lagi

Aritu~


Arini~



Nak gua carut lebih2 x boleh. Ksian kat budak dlm perut.
Tapi.... hmmmmmmmmmmmmmmmmmm~

March 6, 2012

Rumah

petikan akhbar elektronik~


Skim Rumah Pertamaku hanya ibarat 'angan-angan'

Pelan pemilikan rumah - Skim Rumah Pertamaku - yang dilancarkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak pada Mac lalu, kini di ambang kegagalan kerana belum ada satupun permohonan untuk mendapatkan pinjaman 100 peratus diluluskan oleh mana-mana bank.

Intipati utama skim itu, adalah kerajaan akan membantu menyediakan 100 peratus pinjaman bagi pembeli rumah muda yang mempunyai pendapatan bulanan kurang daripada RM3,000, bagi membeli rumah yang bernilai sehingga RM400,000.

Laporan akhbar harian Cina Sin Chew Daily pada muka hadapanya memetik beberapa bank sebagai berkata adalah mustahil membekalkan kemudahan pinjaman itu manakala mereka yang sepatutnya menikmati manfaat daripada skim itu pula menyifatkannya sebagai "angan-angan".

Seorang perancang kewangan menjelaskan kepada akhbar itu bahawa pinjaman RM400,000 akan diterjemahkan kepada ansuran bulanan sebanyak RM1,780 bagi tempoh pembayaran 30 tahun. Ini juga akan menelan lebih separuh daripada pendapatan mereka yang hanya RM3,000 sebulan.

"Walaupun bank hanya meluluskan 80 peratus daripada pinjaman, pembeli masih perlu membayar wang pendahuluan RM80,000, yang jelas tidak mampu oleh kebanyakan mereka.”

Untuk memburukkan lagi keadaan, Bank Negara pula memperketatkan syarat pinjaman dengan mengarahkan bank-bank untuk meluluskan jumlah pinjaman berasaskan pendapatan bersih peminjam, iaitu pendapatan mereka selepas ditolak caruman kepada KWSP, cukai pendapatan, hutang kad kredit dan liabiliti lain.

Oktober lalu, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Donald Lim berkata bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan untuk mengkaji semula syarat kelayakan dengan membenarkan mereka yang berpendapatan sehingga sekitar RM6,000 hingga RM7,000 juga layak memohon.

Walau bagaimanapun ini telah menimbulkan persoalan sama ada ia hanya akan membantutkan objektif skim berkenaan iaitu untuk memudahkan pembeli yang berpendapatan rendah memiliki rumah pertama mereka.






HMMMMM~

March 1, 2012

Persahabatan

Hmm.. lain benar maksudnye.
Bukan ikatan persahabatan, setiakawan, friendship bla bla bla..
Gua nak petik sikit ni pasal perlawanan bola persahabatan malam tadi.

Waktu perdana, gua ada terketik ke pautan streaming game bolo Mesia lawan tim Pangako-sa-yo.
Waktu pagi2 buta, gua terketik pula ke pautan streaming game bolo Jermani lawan tim Frghonce.
Kontrast betul.
- Padang : macam padang stadium Shah Alam. Teruk sikit. Skor board atas tanah. Orang2 Selangor sila lega. Ada juga padang bola yang lagi buruk ye~
- Penyokong : macam biasa mana bulih lawan orang eropah punya supporter. Kerusi pun tak penuh. Eh.. ada kerusi ke tak ha?
- Gamaplay : tak mau lah gua ulas. Kang ada yang suruh gua yang gi main. Gua ni pengkritik tempelan saja. Tugas gua mengkritik sambil menempel saja. Biar laa pemain bolo yang main bolo. Tapi sedih. Ada juga yang main bolo sendiri saja.

Sementara itu, di wilayah2 arab berlangsung perlawanan kelayakan Piala Dunia zon Asia. Ada 3 wakil Asia Tenggara yang main.
  • Oman 2-0 Thailand
  • Iraq 7-1 Singapurepure
  • Bahrain 10-0 Indogs
Yaa.. sepuluh.
Macambiasa, di Jakarta...


Sementara itu, di Malaysia ada juga yang bersimpati pesen tak tahu mende...







Jauh di sudut hati gua berkata..."Nasib baik laa Mesia dah bungkus awal2~"

February 29, 2012

Ini Serius

Jalan2 kat fesbuk baru2 ni, gua terjumpa satu benda menarik nak kongsi.
Kita paused kejap dari isu2 Lynas, Port Klang, samseng tumbuk, panglima akidah dan lembu.
Ni gua nak kabor pasal bencana-to-be kat Olimpik London 2012 - Jun ini.
Kalo ada yang dah tengok tu takpe lah.
Tolong betulkan je kalo gua ada salah.



Kalo malas nak tengok atau intenet lambat macam siput menopos, meh gua ekspelin sikit.

Katanya...
Masa temasya Sukan Olimpik 2012 kat London nanti, akan ada satu lagi serangan ala terrorist. Alaa.. macam WTC 2001 aritu~

Petunjuknya...
Illuminati Card Game.
Apa jenis game pun gua tak tahu. Mulanya ingatkan daun terup. Lepas tengok vidio tu, gua google...
Dan gua translatekan berbunyi...

"Illuminati adalah permainan kad berdiri sendiri yang dibuat oleh Steve Jackson Permainan (SJG), diilhamkan oleh Illuminatus! Trilogy oleh Robert Anton Wilson dan Robert Shea. Permainan ini mempunyai kongsi gelap menyenangkan bersaing dengan satu sama lain untuk mengawal dunia melalui cara yang jahat, termasuk undang-undang,menyalahi undang-undang, dan walaupun mistik. Ia telah direka sebagai "lidah-di-pipi dan bukannya serius" [1] mengambil teori konspirasi. Ia mengandungi kumpulan yang dinamakan sama kepada organisasi-organisasi dunia sebenar, seperti Persatuan untuk anakhronisme Kreatif. [2]ia boleh dimainkan oleh 2-8 pemain. Bergantung kepada jumlah pemain, permainan boleh mengambil masa antara satu dan enam jam."

Lu orang buat2 paham lah ye~
Segugel gua, mende ni direka pada 1995 dan jumlah total kadnya adalah 394 keping kad semuanya! Macamana nak mainnya, lu orang cari lah sendiri pulak. Tak larat nak siasat. Banyak keje. Album pengantin pun gua tak deliver lagi nih.

Balik ke Olimpik London tadi.
Macamana bulih kata akan jadi serangan time2 tu?
Menurut pembikin vidio, tanda2 nya jelas nampak pada kad bernama Combined Disasters.

Combined Disasters.

- Lima orang berbaju warna 5 gelung olimpik lari menyelamatkan diri dengan background Big Ben yang patah riuk kena letup. Big Ben adalah menara jam London ye adik2.
- Kalo tengok betul2, jam tu tak ada nombor 1. Agakan pemvidio, kalo ikut nombor jam = 11+12+2+12minit = 28 - 1 (sebab nombor 1 tak ada) = 27. Sama dengan hari opening Sukan Olimpik London 27 Jun.
- Logo Olimpik London tu sendiri ada tertulis ZION; nama lain untuk Jurusalem. Dalam perkataan ZIONis sendiri dah ada zion tu. Illuminati - Zionis : selalu dekat2~

ZION.
Kalo gugel lagi, bulih jumpa jugak kat logo Olimpik Beijing 2008 aritu.

- Tak ketinggalan maskot dia. Penuh ciri2 Freemason nih. Bukan gua yang kabor. Gugel yang bagitau~





Kenapa dibuat assumption macam ni?
Katanya, sebab sebelum ni pun ada trajedi berkait rapat dengan Illuminati Card Game nih...

Terrorist Nuke.
Serangan WTC 9/11.

Pentagon.
Pentagon kena serang 9/11.


Center for Desease Control / Epidemic.
Wabak H1N1.

Oil Spill.
Telaga minyak meletup kat Teluk Mexico.


Tidal Wave.
Tsunami kat Jepun.



Haish.. Tak abih kalu cakap pasal menda alah ni.

Gua bukan nak percaya sangat mende2 macamni.
Sebut illuminati / freemason pun gua buat main2. Nak kata seronot tu tak la.. Pengetahuan am saja semata2.hehe~
Tapi, gua pernah terdengar, Tn. Guru. Hj. Abd. Hadi Awang sendiri pun pernah kasi peringatan pasal Freemason dalam kuliah ceramah beliau. Maksudnya benda ni sebenarnya memang ada lah. Cuma atas diri sendiri je skang ni.
Kalu teguh pegangan, alhamdulillah lah...
Kalu tak, nauzubillah~


Yang paling penting, ISTIQAMAH.
Konsentret pada Islam dan Iman.
Takwa je yang bulih bawak kita selamat ke akhirat nanti.
Ingat tu!


OK. Sila sambung balik bergaduh pasal Lynas, Port Klang, samseng tumbuk, panglima akidah dan lembu.

February 20, 2012

February 17, 2012

Pakej Murah



Jumpa ni kejap tadi kat forum tertutup para jurugambar kawin...


Ketik untuk pembacaan lebih jelas.













Ya. Carl Zeiss...
only from Nokia N series~