April 18, 2009

Amalkan Pemakanan Seimbang Untuk Tumbesaran Sihat


Pemakanan seimbang merupakan tabiat memilih makanan yang hendak dimakan dengan tujuan memperbaiki atau mengekalkan kesihatan. Makanan yang seimbang perlu mempunyai karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam galian, dan serat dalam kadar yang betul. Ini dapat diperolehi dari buah, sayuran, daging, ikan, susu, bijiran dan lain-lain. (bijiran?? apejadah??)




..............................................






Dari atas...
- sup sayur cendawan dan brokoli
- pecal taugeh Pakistan dan kacang botol Moscow
- ayam goreng dua puluh satu rempah ratus
- sambal belacan cili Burma
- ulam peria lemak manis Tokyo



Amacam??
Agak2 bulih sihat sepanjang zaman tak kalu gua tak makan yang kat atas tu.








Hidangan tengahari semalam.
IncikBlind...bak budu.

25 comments:

  1. kubis dah bertukar jadi cendawan dan brokoli~

    perlu ke letak nama-nama negara tu....
    sambil makan sambl melancong keh?
    kehkehekeh~

    ReplyDelete
  2. eleh, pakai gak resepi ai tu,ha ha ha

    btw, ai rasa u tak pyh kawen pun takpe. masak dah perfect. Cuma kalau u mau nasihat keisterian je, baru perlu utk kawen. ha ha ha

    ReplyDelete
  3. perghhhh...terliur aku di pagii hari ni....lauk first tu nmpk sgt lauk kedai..hahahhaha :p

    kan btui menu ikan tu ko goreng aje...dah name bujang...:p

    budu..pergh..behh giler!!!

    ReplyDelete
  4. naseb baek dah ade aim-a,

    kalo tak, dah propose dah..kot2 la nak jadi menantu mak saye..XD

    ReplyDelete
  5. cilakak, nape wa rasa x percaya? eleh lu menang kat hiasan je, rasa xtau lg..tp ayam tu nmpk mcm mapley je..err

    ReplyDelete
  6. pergghhh
    sungguh seimbang and menyelerakan

    ReplyDelete
  7. masak kat kedai ke bang? hahaha.

    ReplyDelete
  8. waaa... pandai masak.. hmm.. patut ar bnyk peminat..

    ReplyDelete
  9. wau u masak ke bro...dasyat gak u bro.nie duduk bujang tapi masak gak.org pn dok bujang gak tapi dapur xpnah berasap,dapur pn xder nm jer gilz.hehehehehehe.

    ReplyDelete
  10. terer lu jr...gua pun rase lapa tgk 'simple tapi sedap'...

    ReplyDelete
  11. jiran paiseh masak ye semua..

    jgn la puji sgt

    xda faedahnya

    ReplyDelete
  12. 2 xuen: ya..mmg x mau puji pon..da bley bajet dah bkn die yg masak. :D

    paiseh: tp kalau ko bley masak mcm gamba yg atas tu, sure lagi ramai yg beratur nk submit borang (b0rang cal0n menantu) ;)

    ReplyDelete
  13. orang bukit payong pesen masak ikang singgang dalam kuali gamoknya.
    gua syak ikang singgang lu mesti masin.
    haha.

    ReplyDelete
  14. Ikan goreng cecah budu+limau nipis+bawang memang tak dapat dinafikan KESEDAPANNYA. Aku pekena kat rumah member aku di Kampung Pulau Musang, Losong. hehehehe

    ReplyDelete
  15. mugiwara - lu jgn pecaya sangat. gua main sedap letak je. hahahahaa..!!

    azie - sebulan sekali bulih laa gini weyh. hahahahaa..!!

    aim-a - bukan goreng la.g ua singgang. tau?? ke lu nak kena panggang nih??

    qaby - ada apa?? lu nak kena suap tulang ikan??

    sharamli - m a k a n

    acece - lu pun dh kena tipu. hahahahaa..!!

    WeBViDeOKLiP - wat masuk laa video klip. hahahahaaa..!!

    A t i Q a h - tuan kedai tak bagi. hukhukhuk!!

    ReplyDelete
  16. Jard The Great - man belon tak pandai masak pon ramai peminat. ape nak heran. hahahahaa..!!

    iza - nanti suh mertua lu ajar. hahahahaa..!!

    kueh bakar - lu lg terer sr. reti wat kueh bakar. hahahahahaa..!!

    xuen adyla - kah kah kah kah!! penghasut!! hahaha..!!

    f R i h A - gua tak mintak puji. gua mintak komeng je. hahahahahaa..!!!

    k.e.r.i. - oit oit!! tak bujang laa pakai periuk weyh! hahahahhaaaa..!

    ZARA 札拉 [사랑해~] - sedap2 tengok wat mende. tak kenyang pon. hahahahhaa..!!

    speedrider - wallaweyh...! selera ganu laa lu makan budu. hahahahaa..!!

    ReplyDelete
  17. aku tgh mencari tukang masak ni ;p

    ReplyDelete
  18. Luffy - gua bukan tukang masak. lu try kontek cefwan. kut2 anak dia nak. hahahahaa..!!

    ReplyDelete
  19. wehh peria tuh...sgt2 pemakanan sehat..
    lu makan..???
    hahahahaa!

    ReplyDelete
  20. gmbor atas tu incek google punye
    yg menu dia...
    ikan goreng ngan sambal belacan..
    hahahahahahaha :P

    ReplyDelete
  21. ierma - tak. sekadar utk hiasan. hahahaa..!!

    miSz.haNie - ikan goreng mende nye. singgang tu. singgang!! lu tau??

    ReplyDelete
  22. haihh..wa silap tgk la..
    tu pn nk kira...
    mencikkk!!
    :P

    ReplyDelete
  23. miSz.haNie - tengok pun silap. masak ape lagi.. hahahahahaha..!!

    ReplyDelete