March 4, 2009

Jiwa Remaja Memang Suka Memberontak



Masa juin makcik gua kerja kat pasar malam lepas abis skolah dulu, gua suka cari port lepak dekat2 orang buta mintak sedekah. Orang buta kat Teganu bukan macam kat KL. Diorang sorang2 je. Takde yang pimpin tangan ke meja tu meja ni hulur tisu. Ya. Gua insan prihatin. Dulu.


Jumpa je mula la kazen (Toyo) ajak gua sembang. Kuat2.


Toyo : Ishh.. Gelap lenmacam je ni.

Gua : Ish. Kemarin turun dah. Takkan petang ni ujan lagi.

Toyo : Laa. Tiap2 petang kan ujan leni.

Gua : Ye la. Berangin je ni. Aish...nak niaga camana gini..

Toyo : Gi simpan balik ah.

Gua : Huh... musim2 gini pun ujan jugok.

Toyo : Cepat la bengong. Turun dah ni..! (sambil tangan duk renjis2 air mineral)




Si buta mintak sedekah gua tengok duk teraba2 berdiri pegang tongkat menunjukkan sekian-sahaja-rezeki-hari-itu.


29 comments:

  1. haha..agak kasar ar cara lu "memberontak" ni..lu de mintak mahap tak ngan pakcik buta tu?

    ReplyDelete
  2. celakak lu paiseh..

    kesian dekat itu buta punya orang..

    hahaha..

    ReplyDelete
  3. ya Rabbi. macam tu rupanya prihatin ko. haihhhh

    ReplyDelete
  4. buruk perangai sungoh!!
    baek korang p mintak maaf blk ngan pakcik tu,kalo x sampai ke tua la ko xkawen,huh!

    ReplyDelete
  5. pergh..kejam sungguh...ko tau tak...pakcik tu mempunyai anak gadis yang cun...x kawen aaaa ko...aku stuju ngan jane doe..hahahhahah...pi mintak maap cepat..hahahhhah :p

    ReplyDelete
  6. ni main-main dengan orang buta..lu nak kena lempang?

    ReplyDelete
  7. nak kena lempang dgn papan katil ker??hahahahaha...

    ReplyDelete
  8. weh..jahat tol ko ni dulu..patut la lu tak kawen² lagi..tapi skrg lu sudah baik kan..kan?

    ReplyDelete
  9. aRaBeLLa - tu gua budak2 lagi. tak tau apa2. hahahaha..!!

    Erina Asmawani - dia dah pencen kut. x jumpa2 dah. hahaha..!!

    Ahmad Azrin Aziz - gua nak gurau2 je. hahaha.!!

    fafarafa - prihatin tahap budak2.. gitu laa. hahahaha!!

    jane doe - apa kaitan plak dia dgn perjodohan gua? hahahahaa..!!

    miSz.haNie - kalu gua kejam gua dah rompak awal2 dah. hahahahaa..!!

    ReplyDelete
  10. Hidemichimomotani - mana aci. gua takde Asmida. hahahaha.!!

    aim-a - mintak maap kat sape? yg mana satu.. ramai gua pekena weyh..! hahahaha..!!

    mrblind - gua tak main2.. gua beramah mesra jer. hahahaha!!

    saye - oit.. oit..!! ciplak! hahahaha..

    Liliyuli - yay!! ada gak yg bekap. ni gua sayang ni. hahahahaha..!!

    ReplyDelete
  11. haaaaaaaa...
    hujan tipa2 petang ok.
    harap maklum..

    sekian dr jbtn kaji cuaca...hahahha..

    ReplyDelete
  12. kene panah petir nnti bru lu tau...
    haha..

    ReplyDelete
  13. ok xuen xpham post ni... boleh ckp ngan simple malay ke? abg paiseh ni chinese ke? bm yg menakjubkan... respect la

    ReplyDelete
  14. wa... pandai la lu..

    nk ikut jugak la... nnt... hehehe..

    ReplyDelete
  15. baik ko carik org tu... mintak maap.. huhuhu

    ReplyDelete
  16. BudAk hijAu - time gua ada je ujannya. hahahaha..!!

    KARKADEWA - err.. gua dah tobat la.

    xuen adyla - eheh. respek? o. timakaseh. memang menakjubkan kn..?? sbb gua orang melayu. hahahahaha..!!

    Jard The Great - sila2. ptg esok pasar minggu tmn melawati. bleh ar try. hahahaha..!!

    Monkey D Luffy - dia dah pencen laa. hahahaha..!!

    ReplyDelete
  17. luuuu.. keji gileee.
    kesian diorang.

    ReplyDelete
  18. hoi paiseh, lama xnmpk bunga2 plak dihati
    whoa!! lu mang jahat..awat lu xrenjis air sirap..

    ReplyDelete
  19. hahaha,,,
    woi,,,
    xbaik tau,,,
    c,,, mrblind dah marah,,,
    haha,,,tak tahu,,,

    ReplyDelete
  20. Ni anak sapa dok kejam sangat nih. Haissh.

    ReplyDelete
  21. Salam…
    Anda dijemput hadir ke open house di blog saya.
    Sila jawab kuiz tentang Tasek Merah untuk dapatkan hadiah…

    (Tawaran hari ini saja!! He..he..)

    ajak orang-orang kampung sekali

    ReplyDelete
  22. memang betul dia tu buta dan korang buta hati. haha!

    ReplyDelete
  23. ces, apakebenda pedajal orang kurang upaya, hahahaha!

    ReplyDelete
  24. famia - kaedah bermesraan tu..! hahahaha..

    acece - welkam back bebeh! lu punya belog dah bersawang!! sirap gua bagi pakai cawan la. hahahaha..!!

    sutera putih - hakhakhakhakhak..!! orang buta gua brani la. kalu mrblind tobat gua serender awal2.

    | a t i q a h | - anak sedara makcik gua. hahahaha..!!

    xiiinam - waaahh...!!! ada open table ??

    kel@mbu - dulu. skarang dah celik. heh!

    bokbon - kalu gua rompak lagi dajal kan? hahahaha..!!

    ReplyDelete
  25. cik mulat! - haha! kelakar la lu gelak tak bunyi!

    ReplyDelete