March 11, 2009

Tiba-tiba Gua Rasa Sangat Patriotik

Amaran : Ini entry berat. Kalu tengah hypertension sila klik nuffnang gua je.hahahahaa..!!


Jalan2 lompat belog tadi gua jumpa filim best ni - 10 Tahun Sebelum Merdeka. Terima kasih kat pinkshaker yang buat entry dan 10tahun yang tukang publish ini filim.

Dah banyak kali gua dengar orang kabor Sejarah Malaysia yang cekgu ajor kat sekolah tu tak betul. Bukan cekgu2 tak betul. Silibus dia. Gua pun mari nak tahu jugak tang mana hok tak betul nya. Bila khatam tengok filim ni memang betul la tak betul.

Penah dengar Societies Ordinance?


Penah dengar Perlembagaan Federation?


Penah dengar Perlembagaan Rakyat?


Penah dengar HARTAL?


PKMM? PMFTU? API? AWAS? BATAS? MNDYL? GERAM? MPAJ-ESCU? MDU?


(Cehh.. macam terer sangat dah)

Ya.. ada yang ada, ada yang takde. Kalu ada dalam buku teks kaler cokelat tu (sk
ang tak tau la gua kaler apa) sekadar wat cukup syarat je gua syak. Tang wat sedap belah 'dia'.

Petik gambar kat bawah untuk link (nak episod tersusun sila ke pinkshaker).Gua malas nak tempek video kat sini. Lembab2 kang ada kompelin. Gua tau.hahahahaa!!

Penuh nilai klasik dia punya kulit. Siap terkoyak tuh!


Jangan risau. Filim pendek je. Stengah jam je lebih kurang. Sape2 yang sangat precious dengan masa gua takmo bertanggungjawab. (ada bau2 merajuk x? heh!)


Ada kiri-kanan dalam kaedah nak British-free.
Ada Hidup Melayu. Ada Merdeka.

Lu orang? Kiri ke kanan??













*gua suka tengok skill Tok Hashim nyala paip.cool gile!
**tiba2 gua rasa 31 Ogos jadi kosong.bulih??
***untuk rekod, Sejarah PMR dulu gua dapat A
****gilo apo nota tapak banyak2 gini!!

27 comments:

  1. err...seploh tahun sebelum merdeka....
    nenek wa pn lom plan nk peknenkan mak wa hahahaahahaha...

    cam kenai jek pinkshaker tu...hehehee

    ReplyDelete
  2. wahhhhh..sungguh patriotik ko...baguih baguih :D ni syg nih...hehehhehe :P

    ReplyDelete
  3. aku knal shamsiah fakeh jek..
    hahahahaha :P

    ReplyDelete
  4. tolong review seh. ko rajin, kan?

    :)

    ReplyDelete
  5. bende ni dah lame gua dengar..
    cuma takder bukti jer..
    bagus kerje lu..
    nanti update lagi

    ReplyDelete
  6. Nak best sejarah macam mana, sorang pun nama cikgu sejarah gua tak ingat!

    ReplyDelete
  7. rekod PMR sejarah gua dapat A x kecah pun macam lu..huhu

    ReplyDelete
  8. gua memang pat-riot-ic, tapi susah gok nak berambat-rambatan disiang hari..
    kaca-wali, kalu main sa-lapan, atau sa-tujuh,
    kamera xdang ambik a..
    jadwal tgk doh..pepehal gua helo balik

    ReplyDelete
  9. Aku nak panjangkanlah entri ko ni bagi tersebar luas sikit...

    ReplyDelete
  10. bang....kasik panjang ini cerite .. mcm beh je..aku suke sejarah² ni sbb tu sejarah aku dpt A juge...hehhehehe :D

    ReplyDelete
  11. shit benda ni mengingatkan ttg spm aq result menjelma tomorrow

    argh

    nape mesti ini?

    T.T

    hiperbola sudah

    ReplyDelete
  12. bagus.. aku suke bende-bende underground cam nie..

    tapi heran..aku tak berape minat lagu indie..

    nnt aku rajen..aku review..tgh dload filem pendek tuh..

    ReplyDelete
  13. yang aku tau...tahun 30an dah ada buku cerita pasal 'malaysia'...peh..tahun 30an da wujud nama malaysia.....penjajah ni memang panjang akal...

    ReplyDelete
  14. perghhh!!!gle klassik..

    sa-belum ok! :D

    ReplyDelete
  15. err..boley tertidur tak tgk ni??
    **rekod wa dengan matapelajaran sejarah tk comei sangat..tp result tu molek la jgk macam lu!**

    ahaha~
    xD

    ReplyDelete
  16. ierma - tok kadi pun x lahir lagi barangkali. hahahaha.. err.. gua amik lu punye link ke?? adeh.. ingat2 lupa dah ni..

    aim-a - aa..baguh2 tu gua bulih terima.. bab kendian tu.. ermm..mm.. ^&$%*..

    miSz.haNie - gua kompom samsiah fakeh tak kenal lu. hahahahahaha..!!

    tasikmerah - heh. bulih wat entry utk esok nih. hahahahahaa..!!

    adam hassan - erk.. bukan lu ke kabor ke gua aritu??

    Hidemichimomotani - sape suh lu ponteng! kan dah buta kayu. hahahahahaa..!!

    Liliyuli - kalu betul kecoh gua dah tempek slip PMR gua kat sini. hahahahaha.!!

    adam hassan - bereh boh!

    Hidemichimomotani - kasi panjang macam kacang panjang pun xpe.. ilmu. x baik kedekut.

    aim-a - nanti gua abih ngaji dulu baru bulih crita. kalu lu terer lu ngaji la sdiri. hahahaha..!!


    ari ni hari komen berganda ke???

    ReplyDelete
  17. xuen adyla - lol. lu budak2 rupanya! gudluck utk result bebeh!

    darkk25 - tak sume gak filim pendek sedap. tapi yang ni kompom enak. gua jamin!

    StingRay - hok tu gua x penah dengar. mana buku lu ngaji??

    BudAk hijAu - mau lagi klasik lu pasang radio klasik nasional. pehh..!! kalah jalan ampas!

    HazirahMahadzir - dokumentari. lu suka x ngantuk la. err.. lu niru gua ke PMR aritu?? hahahahaha..!!

    Monkey D Luffy - gua lagi suka kalu lu suka. hahahahaa..!!

    ReplyDelete
  18. wey tension aku lagi bertambah kalo aku clik nuffnang ko..(tgh serabut)

    ReplyDelete
  19. Teringin nak tengok, tapi ada tesis gua due besok. Dah siap kang gua klik.

    ReplyDelete
  20. lu tanye orang..
    abis lu kiri ke kanan ni.

    ReplyDelete
  21. kiri kanan baru balance..
    patah sayap bertongkat paruh.. perghh..

    ReplyDelete
  22. perghh sejarah wa bebal cket, tp sains form 3
    wa jawab ngan begitu confident

    ReplyDelete
  23. aRaBeLLa - lu tengah piyed ke? hahahahaa..!!!

    A t i Q a h - dah siap blum??

    famia - undi adalah rahsia. hahahahaha..!!

    azrie hafiz - hampun pakcik azmi!!!

    kel@mbu - Patah paruh bertongkat siku, patah siku bertongkat dagu, patah dagu bertongkat kuku...perghhhhh!!!

    acece - lu anak merdeka tak ni?? hahahaha..!!

    ReplyDelete
  24. amilah - eheh!! ada mari rupanya tuan punya. halal deh!

    ReplyDelete