March 3, 2009

Kau Happy??




'Kau happy? Makan stroberi?'



Sejak baca quote ni kat HilangPunca, sampai skang benda ni main au-cak dalam pale otak gua. Walaupun macam dungu2 je bunyinya, gua bulih rasa ada maksud yang amat hebat kat belakang. Akalan gua belom sampai tahap maha cerdas lagi nak tau apa misteri tuh. Adam Kasturi, cendikiawan yang reka benda ni pun gua tak berapa kenal sangat. Gua ni lagi laa beliau tak kenal.

Sape2 tau kod rahsia kalimah puaka ni tulun bagitau.
Gua tak nak mereng.




20 comments:

  1. maybe pengakhiran ayat tu same bunyi kot...hepI...stroberI..
    same gak mcm macam clause ni cembur pi makan budU arr .. hehehe..sekian :D

    ReplyDelete
  2. stroberi cecah dengan coklat.. sedap. tapi kalau stroberi masam, nak happy2 amendanya. aku rasa la. hoho.

    ReplyDelete
  3. x hepi..
    bak ler stoberi sebijan..
    hahaha :P

    ReplyDelete
  4. aim-a - tak berhikmah pun..

    landaklaut - kalu masam cecah gula.. abis crita.

    miSz.haNie - o. sebab lu kebas stoberi jadi x hepi. gitu??

    apei - gua dah lama keliru

    Liliyuli - ada stoberi ada liliyuli. kacip kn? hahahaha..!!

    sharamli - kalu xmo baik jgn pikir. tp gua nak pikir gak. ahh..!!

    Monkey D Luffy - erk. jampi serapah ke tu??

    ReplyDelete
  5. stroberi cecah sambal belacan...amacam?

    ReplyDelete
  6. maksud dy maybe...
    ko happy makan strawberri < maknanya org yg mkn tu x ajak dy makan sekali walaupon buah itu kegemaran dy.. dy kecil hati maybe..

    ReplyDelete
  7. StingRay - makang dengang ikang singgang. hahahahaa..!!

    xuen adyla - o. akhirnya sempurna. thanx bebeh..!! nak adiah??

    ReplyDelete
  8. cuba dengar balik lagu strawberry field forever oleh the beatles."puisi" lengkap ada di http://satumanusia.blogspot.com/2009/01/purplepopcornnettulisan_10.html

    dalam "puisi" ini aku berckp tentang dunia aku dan dunia orang lain. tiada kena mengena dgn kecil hati tak dapat makan stroberi :)

    ReplyDelete
  9. dan stroberi di konteks ini pasal hal-hal dalam dunia/hidup aku. kalau dgr balik lagu itu, kau dapat tangkap simile/metafor ini.

    walau aku tak tulis "kau happy? makan stroberi aku!" dalam "puisi" purplepopcornnettulisan. aku ada cakap dalam salah-satu show dulu.

    sudah terang, dalam tanya "kau happy?" itu aku tahu orang itu tidak happy, jadi aku cuba ajak dia masuk dan rasa hal-hal dalam hidupku, mungkin dapat buat dia rasa ok, atau mungkin lagi teruk. kerana dia mungkin dapat rasa yang hidup dia tidaklah teruk jika dibanding dengan aku atau mungkin dua-dua hanyut sama kerana dunia dia dan dunia aku tidak banyak beza atau hidup dia mungkin lagi teruk kalau rasa stroberi aku, tak semua stroberi manis bukan. ada banyak possibilities.

    dan ini hanya interpretasi aku untuk satu line tu shj :)

    ReplyDelete
  10. kalau tak happy nak makan apa pulak? he he.

    ReplyDelete
  11. Adam Kasturi - wawawawa.!!! tuan punya reka mari jawab. gua terharu. gile hebat... punya pendek statement diinterpret dari kondisi sepanjang nam baris!! tu pun 3-4 kali gua baca baru paham. thanx bro. lu rowk!!

    tasikmerah - dahh... tuan punya dah jawab. tak hepi? gua tengok lu tak penah pun tak hepi. hahahahaha..!!

    ReplyDelete
  12. wah kelakar tul erm satu baris statement.. then also still can translate tu erm many lines with words.. hahaha

    ReplyDelete