March 19, 2009

Kem Motivasi Buat Gua Jadi Basi

Masa tingkatan pat, gua penah kena anto kem motivasi Biro Tata Negara kat Pasir Puteh Kelate. Mula2 tau tu teruja kemahen sebab cekgu Ruzila kabor insan2 terpilih je yang skolah anto. Jauh pulak tu! Paling jauh gua penah pegi pun rombongan skolah kat Kuantan. Best ni bulih jalan jauh2. Skali gua tengok list nama, sume 'sek2 megang' yang pegi. Ayam. Bewok. Bijan. Mat Jen. Mat Gang. Bohah. Blu. Cipen (nama manja kami memang pesen unik). Dan lain2 rakan2 dalam kategori gedebe kat skolah. Hapejadah! Gua gile2 skema punye pesen. Tak penah smayang dalam dorm. Tak penah potong barisan kat dewan makan. Akademik gua pun xde la huduh sangat - kelas cerdik nombor dua. Lompat pagar? Tembok skolah pun gua tak penah sentuh weyh! Tapi gua pikir2 balik, mana lagi nak bulih pakej ponteng skolah cara rasmi gini. Gua follow...

Sampai kat kem, gua jadi auto-pelik. Dia punya ceruk, antu setan pun tak berani nak bertendang apa lagi nak sepak terajang. Gua tengok kiri kanan depan belakang penuh semak belukar pokok getah. "Majunya industri getah kat sini." gua try tukor topik. Wat sedap ati. Ada lagi 2 3 bas skolah lain yang juin. Gua tengok muka sorang2 pun dah tau memang pesen hadkor punye juvana. Mana pintu bas masuk tadi gua tak tau. Yang gua buleh nampak ada hostel stended2 bangsal ngan kolam kat depan surau. Dah macam telaga buruk pun ada gua syak. Air hitam. Keladak melimpah. Swamp thing pun serender nak wat habitat. Cuma teratai-layu-di-tasik-madu yang bagi molek sikit mata memandang.

3 hari duk ber'kem' buat gua punye daya motivasi makin susut. Tak ilmiah langsung! Pung-pang-pung-pang duk asik kata kerajaan baguh. PM bagus. Wawasan 2020. Pembangunan. Nyanyi2. Heng sana. Heng sini. Pundek ah!! Yang gua bulih into sket tang aktiviti luar. Takde la sukan sangat. Alaa.. yang dalam kumpulan 7 8 orang tu. Sebab kumpulan gua ada gadis2 skolah lain yang manis2. Bulih jugak tersembang2. Terkenal2an. Teramah2 mesra. Terpegang2.hahahahahaaaa...!!

Biasa la. Kalu kat kem tu pukul 5 dah kena siap2 ada kat surau. Mengaji. Kuliah subuh. Hari last, lepas kuliah siap2 nak bekpes, sume kena panggil. Panggilan tergempar - kata ketua fasi. Gua dengor2 budak2 ngumpat kat bilik kata dia ni bekas komando. Biasa makan biawak. Gua tak heran langsung. "Lu makan benda haram apekes??" gua kerek sorang2. Kena berhimpun depan surau. Dengan lagak bekeng dia kabor selipar penceramah hilang. Cilakak!! Babun mana pulak buat kes. Perut gua dah ketuk keriuk lapo. Kena pulak jadi tunggul ngadap suria pagi. Sejam duk senang diri (senang celah mana?) takde jugak lahanat nak mengaku. Lutut gua dah vibrate. Fasi komando datang balik. Gua dah pasrah je nak serah pipi mungil gua. Tapi bukan penampor dia nak hulur. Dia bagi azab pesen lain.

Pagi tu sume budak laki kena rendam dalam kolam puaka secara berjemaah sampai tengahari.




















Sampai skang gua rasa nak bagi penyepak summersault kat setan yang curi selipar tukang ceramah. Tak hormat orang tua satu kes. Gua yang perangai sedap2 buat menantu ni kena seret sekali dalam kancah juvana apehal??

27 comments:

  1. Gua yang perangai sedap2 buat menantu ni kena seret sekali dalam kancah juvana apehal?? ----> ayat tak bley blah..hahahhaha :P

    Nostalgia tui laa cite ko kali ni...buat aku teringat zaman dulu² :P aku dulu BTN time form 4,kat Teluk Kalong sebelah skolah kite tu jer...tepi pantai...beh giler..:P

    Ko kelas Batani laa ek...wah..set² terer arrr nih :P

    Mat Jen tu = abg librarian yang hensem tu ek? hehehehhe...:p

    ReplyDelete
  2. errr....aku tgk ko slalu publish entry around kui 3.30am laa...3 am laa...ko mmg tak tido malam eks?

    ReplyDelete
  3. apakes aku pagi² dah bukak blog ko neh? hahahhahaha :P by the way..entry² ko beh arrr..keep it up!!!

    ReplyDelete
  4. cukupkan 5 komens arrrr..okey...slamat hari kamis ...jawab semua komen..jgn tak jawab...focus focus :p

    ReplyDelete
  5. uihh.. lima komen semua dari aim-a. kau tak tido ke? hohoho..
    biasalaa kena denda tu. kata teamwork. bersatu kita teguh, bercerai kena rendam ramai2. hahahahaha!!

    sesuai dengan peribahasa lembu punye tahi, habis kat semua dia palit~!

    ReplyDelete
  6. wa nak wat gosip sket leh tak...
    lu ngan aim-a nih...rapat cam ubi ngan batas jerk
    mcm ada...ada...lu teka la sndirik
    hahaahahahaahahahaha...

    wa penah g BTN 2x...
    TERkurus wa time tuh...kagum dok..??
    kahkahkahkahkah

    ReplyDelete
  7. kahkahkahkah..
    lu ngan wa senasib...
    muke beriman mcm kita ni pn..
    jd mangsa kn..

    bab kene rendam..mmg cam cilanat..
    lewat g jemaah subuh jek pn.. XD

    ReplyDelete
  8. hahahhaha pesen skema jer lu nie..wa bukan takat pagar sekolah,tembok kolej wa pun wa da lepas..hahahahhaha

    ReplyDelete
  9. gua pun ada kena dulu..program binainsan..macam haram.

    ReplyDelete
  10. komen aku satu je..

    berhati-hati di jalan raya!!

    ReplyDelete
  11. ah, BTN...pahit² pun kenangan gak!

    ReplyDelete
  12. dak aima ni mmg nk kena kawen jugak dgn paiseh nih... sampai 5 komen. hihihihi...

    aku dulu pergi btn lepas form 5. masa kat u diorg suh pergi lagi. aku buat bodoh je.... ha ha.


    .

    ReplyDelete
  13. 'terpilih' = juvana?

    kakaka... cikgu ko suspek sumthing kat ko ni

    ReplyDelete
  14. eleh pasal selipa nak kecoh? kesian aku tgk lutut keding mu, vibrate ek? nasib baek xberderai..

    ReplyDelete
  15. aim-a - eleh! dekat giler.. x thrill langsong.. hakhakhakhak..!!
    *mat jeng bukan librarian.

    aim-a - time tu gua punya masa berkarya. kah kah kah!! lu penah dengar insomnia??

    aim-a - pagi2 lu bangun gosok gigi lagi berpekdah laa.. hahahahhaa..!!

    aim-a - gua da jawab. lu nak bagi apa??

    ReplyDelete
  16. landaklaut - bersatu celah mana kes busuk lagu tu weyh! hahahahaa..!! tido? gua dah tido siang2. heh!!

    ierma - adehh.. gua rasa nak wat naik signbod DILARANG BERGOSIP la kat sini sok2.. lu tunggu! BTN?? sunggoh xbest kan? kan??

    miSz.haNie - heh! mekasey la bagi idea. kah ah kah kah!!

    aRaBeLLa - mana bulih citer bab2 keganasan.. kang saham gua ditutup bercampur2 plak. hahahahahaa..!!

    mrblind - bina insan ke bina nesan? hahahhahahaaa..!

    Liliyuli - jalan raya?? jalan selut pun gua tak nampak kat situ weh. hahahahahaa..!!

    Hidemichimomotani - tapi tak sedap weyh..! hahahha..!!

    ReplyDelete
  17. tasikmerah - amik je la dak aima tu wat menantu. amacam? hahahahahhaa..!! bleh tahan licik lu nih..

    Monkey D Luffy - gua tak saspek2 apa2 pon kat cekgu. hukhukhuk!!

    acece - keding?? lu sekodeng gua mandi ke?? cilakak!!

    ReplyDelete
  18. aim-a - gua da jawab. lu nak bagi apa?? ---> lu nak apa? hehehehehe :P

    ReplyDelete
  19. Gua tak pernah kena pergi BTN. Dah masuk kerja Gomen pun diaorang kata wajib hadir BTN. Kalau tak, takleh sah jawatan. Tapi, gua dah sah jawatan walaupun tak pegi BTN.

    Propa je tuh...

    ReplyDelete
  20. "Sejam duk senang diri (senang celah mana?)".. senang celah kangkang...hahahahahaha

    ReplyDelete
  21. lu pun berada dalam kategori sek sek megang ke?? hahahaa..

    ReplyDelete
  22. sabar sabar. banyakkan minum air suam

    ReplyDelete
  23. apahal gua takde pon unsur2 BTN masa form 4?
    silibus KBSM tak same ke kite.

    ReplyDelete
  24. aim-a - gua nak jawab komen sikit2 je. hahahahahaa!!

    HazirahMahadzir - jeles ar tu! hahahahaa!!

    madulebah - gua skolah lagi. tak tau pun propa tu mende. huhuhu!!

    Anonymous - kangkang lu?? hahahah!!

    Ahmad Azrin Aziz - gua sek2 alim weyh! hahahaha!!

    yoshz - terapi pesen mende nih?? hahaha!!

    famia - zaman gua mana ada PLKN lagi. lu budak apa tau. hahahahahaa!!

    ReplyDelete
  25. aku masuk blog nih pon sbb teruja tinguk aima teruja mengomen kat sini.. hehehe..

    ReplyDelete