June 23, 2009

Petua Pertiwi

Aidil buka tiwi. Satu rancangan makan2 ada Ebi Pana. Tengah intebiu orang kampung. Topik pasal adat resam pantang larang. "Kalau kita mimpi pasal seseorang dan terjaga masa tu, cepat2 terbalikkan bantal tu."

"Kenapa?" tanya Ebi Pana. Aidil senyum sorang2. Kiut sungguh wajah courious Ebi.

"Nanti orang tu akan mimpikan kita balik" ekspelin Cik Rogayah sambil bertepuk tampar.




...................................




Malam tu Aidil masuk tido cepat2. Sebelum lelap, Aidil menatap wajah kekasih hati beliau, Rita di penghias skrin telefon bimbit. Dengan harapan akan masuk dalam mimpinya nanti. Kakinya sengaja tak dibasuh.

Pukul tiga setengah pagi Aidil terjaga. Memang benar Rita masuk dalam mimpinya. Kalau ikutkan hati mau disambung mimpinya sampai basah. Tapi dah terjaga. Cepat2 bantal diterbalikkan. Tido disambung. Malang. Tiada mimpi basah lagi.



....................................



Pagi esoknya, Aidil masuk opis dengan wajah berseri2. Cili sambal nasi lemak bersepah kat gigi pun Aidil dah tak perasan. Sampai di meja, terus dihubungi kekasih hati beliau.

Aidil : Morning sayang.

Rita : Morning b. Ada apa call pagi2 ni?

Aidil : Hehehe.. Tengah buat apa??

Rita : I baru sampai rumah laa. Kenapa??

Aidil : Hmmm... Malam tadi U mimpi I tak??

Rita : Laa... I kan keje malam tadi. Mana I tido.

Aidil : demmm~












*a'ah. gua cilok dari sini

39 comments:

  1. hahahaha...siot...baik terbalikkan tilam...satu family mimpi kan lu semula nnt...hahah

    ReplyDelete
  2. kecewa aidil,ahaha

    notaTapakSUlaiman: Hamboi entri romantik2,ha ha ha

    ReplyDelete
  3. haha...
    tunggu sampai basah?
    air liur basi~
    busuk!



    pesal link tak leh bukak weh!

    ReplyDelete
  4. br smlm deting...
    takkan dh rindu kat ai..
    hehehehehehe :P

    ReplyDelete
  5. haaaaaa....
    mlm td kan kite 3G...
    sure mlm td jgak u mimpikan i?
    kan syg?
    ni yg buat i syg lebih kat u....


    muahahahahaha.

    ReplyDelete
  6. mlm ni nak buat lah cmni..nk mimpi kt awk..hehehe

    ReplyDelete
  7. gua ada benda nak komen tadi.
    gua usha komen selambak atas ni..
    pergh..

    hot CHICK lu sekarang.
    gua tumpang glemer seWangsa Melawati jelah ek.

    ReplyDelete
  8. ah!mula la tu nak sebarkan fahaman Ayah Pai kau tu..
    cehh!

    ReplyDelete
  9. apa ada pada mimpi Aidil?
    cepat2 ler kawin

    ReplyDelete
  10. kau mimpi aku tak malam tadi?...ahahaha

    ReplyDelete
  11. siot je ko punye link tuh...huh! tertipu !!!

    ReplyDelete
  12. seb baik tak mimpikan Cik Rogayah! hehe

    ReplyDelete
  13. ye ke? nak mimpi gak la..hahaha

    ReplyDelete
  14. sib baik dia kata terbalik bantal...
    kalau dia kata terbalik papan katil...?
    tak ker naya tu?

    hahhahah

    ReplyDelete
  15. guatulissendirilah..terkena ngan skali..demm

    ReplyDelete
  16. yeker? nak cuba lah malam nie.

    ReplyDelete
  17. gua syak nama aidil tu patut ditukar ke hanif karim la.
    hahahaha.
    kompem dapat pelepow

    ReplyDelete
  18. hahaha.

    aku tertipu dengan link tu.

    cilaka Ayah Pai!

    ReplyDelete
  19. paiseh, gua tgk komen2 ni. mcm ade gaya lu mimpi basah atas tilam nih.. jgn tercalit pada langsir..

    ReplyDelete
  20. hahahaha~

    kenapa nama cam familiar je?

    hahaha~

    ReplyDelete
  21. mia - ha..

    chaireel - lu dh try ke??

    mrblind - lebih baik drp rosak akidah. hahhaa..!

    azie - demm~

    mugiwara - lawak busuk ar lu. hahahhaa..!

    hidemichi - tak. dia keje call center selkom.

    nuyuljana - kalu jadi nanti kabor ye!

    hanie - a'ah. rindu nak sepak2 rusuk lu. hahhaa..!!

    periperi - sayang2... gua tendang sampai selayang kang!!

    yann - dengan segala hormatnya. hakhakhak..!!

    ReplyDelete
  22. famia - gua baca pun geli weyh!! hahahaaa~

    jirah - ajaran ajah cha lagi sesat woi. hahahhaaa..!!

    rozita - ntah. kawen..? *pelepow~

    patung - tak. kalu mimpi pun gua bukan kenal lu sape. hahahaa..!!

    friha - satu sudah kena. hahaha..!!

    penyubiru - sebab dia tak mimpikan gua kut..

    liliyuli - lu mintak izin gua ke?? tebiat ke ape... hahahaa..!!

    tasikmerah - tak. aidil tu budak batang kali.

    yanie - a'ah. guapunya dah tinggal sikit ni..

    acece - dua suudah kena..! hahahahaaa..!!

    ReplyDelete
  23. bias - selamat mencuba..

    kecik - tak best langsung lu punya syak. pelepow..!!

    macha - tiga sudah kena. hahahaha...!! ayah cha..??

    singular - gua tido bawah kn smalam...

    zara - lu kenal ke?? tahniah.

    xuen - gua saspek lu yg jadi saspek. hahahaa..!!

    ReplyDelete
  24. kalau kita mimpikan orang yang dah meninggal macam mana?
    arwah akan mimpikan kita juga ke?

    ReplyDelete
  25. mlm ni nk try la...mimpikan lu...esk pg2 wa tnye lu eh hahahaha!!

    ReplyDelete
  26. kau mimpikan patung2 kat shopping complex dah la ya...hehehe

    ReplyDelete
  27. paiseh,

    orang kata terbalikkan bantal nanti ko ilang mimpi tue. Untuk ilangkan mimpi ngeri.

    Jadi terbalik laa petua ko. Ko kena landing tepat-tepat area bantal yang ko terjaga tue kalau ko nak sambung mimpi basah.

    Harap-harap pagi esok Rita mimpikan ko la..

    Amin..

    ReplyDelete
  28. baru nak tgk kat mana ko cilok cerita tu..
    cheh terkena pulak...
    tido sama2 pun belum tentu mimpinyer sama..

    ReplyDelete
  29. wes...
    btoi ke weh?
    aku nak wat gak ar..
    xjd,siap lu..
    hahahaha~~

    ReplyDelete
  30. to dark ray,

    aku penah dgr, kalau ko mimpi org yg da meninggal, die mintak ko sedekahkan fatihah. mungkin ko terlalu rindukan die kot?

    ReplyDelete
  31. dark ray - tengok laa lu terbalik bantal ke tak.

    ierma - tipu. lu tak tanya pun..

    patung - gua dah lama tak gi soping komplek. patung pun dh tak kenal.

    thoyol - sama laa tu... sebab mimpi tu pantul kat org tu balik. mcm cermin. kan?? kan??

    yus - empat sudah kena. hahaha..!! ampun kak!

    sharip - lu marah laa cik rogayah. dia yg distribute. hahahahaa..!!

    nuyuljana - terima kasih. dark.. baca dan ambil perhatin!

    ReplyDelete
  32. aloy - rita tak kabor kat lu ke??

    ReplyDelete