August 24, 2009

Pengalaman Hari Pertama Berbuka Puasa Tahun 1430H

Pukul lima setengah hari Sabtu tu, gua siap pakai smart2. Parfum gua kasi pat kali sembur. Baru solid. Obat ketiak gua tak lupa. Misai gua kasi trum halus2.

"Daus, jom!" gua ajak satu2nya housemet yang tinggal. Tiga yang lain semua balik kampung. Konon.

"Laa. Aku kuar ngan awek aku lah" jawab dia. Tangan masih tekan fesbuk.

Malam2 bekelahi tak sudah. Siang2 nak geli2 pulak. Macam cilaka!

Dah alang2 menyemat, takkan nak kensel. Gua ambik kunci motor, terus tutup pintu kuat2. Kasi Daus rasa bersalah sket. Hari pertama puasa tak true laa kalu tak pegi bazaar Ramadhan.

Baru habis korus Isabella, gua sampai kat simpang Wangsa Melawati. Jem toksah cakap. Takde kesedaran langsung sekor2. Tau tempat sedap2 lalu je bawak kete jugak. Kesian bas. Nasib baik Incik Igo gua sedap2 menyelit. Banyak juga masyarakat ushar dengki. Juadah? Macam2 pesen ada. Roti jibraun. Kebab. Laksa. Lauk nasik. Kuih2 tradisional. Air soya panas. Nasik ayam gedik. Popia. Memang sebijik macam bazar Ramadhan.

Agak2 dah lama kat situ, gua pegi Lembah Keramat pulak. Tak sesolid mana. Tapi dia punya juadah memang sedap sikit. Bulih pecaya la kalu nak banding dengan yang tadi. Gua dah justified tahun lepas. Tengok tapewer pun gua dah tau. Mee goreng basah. Ayam golek. Tepung pelita. Roti bom. Air tebu. Lebih sedap dari port tadi.

Dah puas round2 kat situ gua pegi bazaar Taman Melawati. Peh.. ini port memang terbaik dulu, kini dan selamanya. Punya lah ramai masyarakat. Dah level perarakan Hari Kebangsaan dah. Dah besar tu macam2 pesen kuih ada. Kabor je nak apa. Murtabak. Ikan bakar. Briyani gam-gam. Kastard. Nasik kera (bu). Itik serati. Air katira. Air buah-buahan. Gile.. tak abih kalu gua nak tulih. Paling solid kat situ, dia punya makwe. Nak pesen apa semua ada. Muslimah. Eropah. Panjang. Katik. Rambut penyapu. Ketat. Gebu. Tali halus. Sluar kecik...
Tinggal rangka laa lu punya pahala.










Gua?

Tak beli apa2 pun.
Pukul 7:15 gua start moto pegi mesjid.
Gile rabak jiwa nak buka pose sorang2.



30 comments:

  1. semangat gua baca dr awl smpai abes nak tau lu blanje ape..

    haiihhhh..


    apesal tak calling2 gua?
    hahahaha..

    ReplyDelete
  2. sian lu..
    nak menetess air mata wa baca..
    nnt kita buka puasa sama² eh..
    tungguuuuuuuuuuu...ekekeke

    ReplyDelete
  3. hahhaha...bab mak we kat situ yang akak suker.
    kurus la pahle pose engkau :P

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..bagosla tu.ade gak yg tlg meriahkan masjid.huhu..

    ReplyDelete
  5. sembang kemahen..
    last2 layan moreh..
    haihh..

    ~~weh..wa nk buat appointment yg kategori 3 bulan nye nih..serius..

    ReplyDelete
  6. ini entry sedih ni...ajak la cik sona lu bukak pose sekali...


    huhuhu~

    ReplyDelete
  7. haih...sedih siot baca...tp nk teman lu pon x mampu...jauh sgt ...:P

    ReplyDelete
  8. pasal tak beli makwe yang bermacam2 jenis tu?

    ReplyDelete
  9. alahai paiseh~

    lu memilih~

    amik jer~

    hahaha~

    eh, buka kat masjid kan free?

    ReplyDelete
  10. len kali xde membe buka posa roger je aku

    ke masjid la kite same2

    hahahahaha

    ReplyDelete
  11. haha dah la xbeli,kurus lagi lak tu pahala pose huhu..

    ReplyDelete
  12. len kali calling2 aku la...ajak buka sama. ade beran?? hahaha

    ReplyDelete
  13. >> la paiseh....awat tak call cik poah?

    leh berbuka puasa sama2 kat kuarters polis FRU nih....padang kawad luas...kita bentang tikaq getah....baru best!

    hahhahhaha

    ReplyDelete
  14. ler ini cerita sedih ni.

    tak sangka aku pn sensitip.

    bagi kat Rashid Sibir bgs gak ni, wan maimunoh supporting actrss.

    ReplyDelete
  15. hehe.

    Pasar Taman Melawati tu.. gua singgah hari pertama puasa je. jangan harap gua nak singgah lagi.mabuk gua masuk dalam tu. semua masyarakat dalam tu tinggi menggalah. gua nak beli juadah pun susah.

    hrhrhrhrhrhrhhrhrsss.. (mendengus bengang)

    rajin gila lu tawaf semua PaRam.

    ReplyDelete
  16. sian lu.. gua pernah alami keadaan macam ni.. tp hati gua kering.. selamba je shopping makanan sorang2.. balik rumah makan sorang2 sambil layan astro..

    ReplyDelete
  17. uish berbuka2 sorg2 ke bro? uish tau2 je aima pi mana..cilakak sekendel...

    ReplyDelete
  18. cepat2la berteman. takdela berbuka sorang2 dah pasni. :)

    ReplyDelete
  19. periperi - lu nak antor juadah ke?

    liliyuli - lu jgn main2... gua ingat sampai hari raya!

    rozita - apa.. igt gua x suka ke?? hahahaha..!!

    itafukada - lu ada pegi mesjid jugak?

    hanie - sila2.. pastikan menu tu ada kambing salai.

    macha - gilo apo. nak gua telan petrol??

    friha - gua pun x sedih. xyah laa lebih2 woi. hahahahahaa.!!

    sharamli - mesjid pun ada nasik lah!

    patung - lu penah beli pakwe?

    zara - ujung bulan weyh! hahahaha~

    ReplyDelete
  20. mannequin - pegi mesjid pun nak kena ajak ke? takde kesedaran langsung! hahahahaha..!!

    lang - semua salah masyarakat. dem~

    naddy - mudah2an. err.. gua ikhlas kut.

    hazerin - tak. gua tau lu tak pose. hahahaha!!

    yanie - peh! pesen sedap2 beromentik juga lagu tuh!

    yobsumo - mana pakai watak lain weyh! ni cerita gua sorang je..

    famia - masalah kecit pun lu nak majuk. tak hadkore langsung. hahahahaa!

    abampit - nak shopping mende nye brader. ujung bulan neh. huhuhu~

    acece - nak gua kasi expose ke lu punya kgiatan maksiat tu?? hahahaha..!!

    chempaka - gua steady jeh. kata rebel. hahahahaa..!!

    ReplyDelete
  21. gua tumpang simpati. puasa pertama gua berbuka berdua. dengan kucing putih kesayangan

    ReplyDelete
  22. ketiak - a'ah.. campur niat solat maghrib jemaah.

    semut - gua pun tumpang simpati. errr kucin lu pose?

    ReplyDelete
  23. lembah keramat ke yang awek ramai tuh? okeh!!!

    ReplyDelete
  24. ceh.

    ni pesen cuci mata di bulan puasa.

    ReplyDelete
  25. carik makwe lah paiseh.. blh teman bukak pose.. dah tu bawak pegi masjid.. hehe xde la sakit jiwa bkk pose sorg2.. =p

    ReplyDelete
  26. bias - tak. melawati nun. artis pun ramai. ayoh~

    nuyuljana - lu pun.. jgn laa pakai tak senonoh eh!

    akma - makwe yg xnak cari gua. hahahahaha~

    ReplyDelete